Η μυωπία είναι μία διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία οι ακτίνες φωτός εστιάζουν μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό οφείλεται στο ότι ο βολβός του ματιού είναι μεγαλύτερος του φυσιολογικού, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις στην αύξηση της κυρτότητας του κερατοειδούς.

Η μυωπία είναι η πιο συχνή αμετρωπία αφού εμφανίζεται σε ποσοστό 20% - 25% του πληθυσμού. Αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία και σταθεροποιείται προς το τέλος της εφηβείας. Τα παιδιά δεν φαίνεται να παρουσιάζουν ειδικά συμπτώματα. Συνήθως δεν παραπονιούνται για κακή όραση γιατί δεν ξέρουν ποια είναι η φυσιολογική.


Τις περισσότερες φορές γίνεται αντιληπτό ότι το παιδί έχει μυωπία όταν αρχίσει το σχολείο είτε γιατί υποβάλλεται σε έλεγχο της οπτικής οξύτητας είτε επειδή δυσκολεύεται να διαβάσει στον πίνακα.

Η μυωπία μπορεί να διαγνωστεί με έναν απλό έλεγχο της υγείας των ματιών και στη συνέχεια να ακολουθούνται περιοδικοί έλεγχοι ώστε να εντοπίζονται τυχόν αλλαγές. Η διόρθωση της μυωπίας γίνεται με διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής.


Επιστροφή στα ΑΡΘΡΑ ΟΡΑΣΗΣ