Όταν ένα αντικείμενο φέρνεται πλησιέστερα προς το μάτι η εικόνα του αντικειμένου σχηματίζεται πιο πίσω από τον αμφιβληστροειδή εκτός κι αν αυξηθεί η ισχύς του ματιού ώστε να διατηρηθεί η εικόνα πάνω στον αμφιβληστροειδή. Το μάτι έχει την ικανότητα να αυξάνει τη συνολική του ισχύ και αυτό επιτυγχάνεται με την αλλαγή των επιφανειακών κυρτοτήτων, του πάχους και της θέσης του φακού. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται προσαρμογή.

Στην ηλικία των 40 ετών περίπου η ικανότητα της προσαρμογής μειώνεται και ο κρυσταλλοειδής φακός των ματιών μας έχει αρχίσει να χάνει τη ελαστικότητα του. Αυτή η απώλεια της ικανότητας προσαρμογής καλείται πρεσβυωπία. Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν δεν μπορούμε να εστιάσουμε σε κοντινά αντικείμενα ή να διαβάσουμε και χρειάζεται να απομακρύνουμε το αντικείμενο ώστε να μπορέσουμε να το δούμε καθαρά.


Η πρεσβυωπία διορθώνεται με ένα ζευγάρι γυαλιά για κοντά αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο διαθλαστικό πρόβλημα, όπως μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός όπου θα χρειαστεί και ένα 2 ζευγάρι για μακριά. Σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη λύση είναι η χρήση πολυεστιακών γυαλιών ή φακών επαφής όπου επιτρέπουν την όραση σε όλες τις αποστάσεις με ένα μόνο ζευγάρι.

Επιστροφή στα ΑΡΘΡΑ ΟΡΑΣΗΣ